Nasze dotychczasowe doświadczenia w realizacji projektów

Lubię czytać! – dofinansowanie w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, Wielkopolska Wiara PISOP oraz Rada osiedla Bolesława Śmiałego - projekt trwał 4 miesiące, odbiorcami było 700 osób – w tym 400 uczniów Szkoły Podstawowej nr 34 w Poznaniu i 300 dorosłych (rodziców, nauczycieli, przedstawicieli środowiska lokalnego). Również w ramach tego projektu promowaliśmy postać i twórczość Emilii Waśniowskiej (10. rocznica śmierci) wśród uczniów, rodziców i środowiska lokalnego. W konsekwencji zarówno dzieci i rodzice, a także nauczyciele miasta Poznania pytają już o następne działania fundacji. O projekcie można było przeczytać kilkakrotnie w Głosie Wielkopolskim oraz posłuchać w Radio Merkury. Szczegółowe relacje są na stronie internetowej fundacji oraz na Facebooku

Ogarnąć Poznań - współpraca z Wydziałem Oświaty Urzędu Miasta Poznania, Wielkopolskim Kuratorem Oświaty, Administracją os. B.Śmiałego - projekt trwał 1,5 roku – udział wzięło 700 uczniów Szkoły Podstawowej nr 34 w Poznaniu i innych poznańskich szkół i 500 dorosłych - nauczycieli, rodziców, przedstawicieli środowiska lokalnego.

Z baśnią przez świat – współpraca z Wydziałem Oświaty Urzędu Miasta Poznania, Wielkopolskim Kuratorem Oświaty, Administracją os. B.Śmiałego - projekt trwał pięć miesięcy – udział wzięło 300 uczniów Szkoły Podstawowej nr 34 w Poznaniu i innych poznańskich szkół i 400 dorosłych - nauczycieli, rodziców, przedstawicieli środowiska lokalnego.

Wychowanie przez czytanie – współpraca z Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli – projekt całoroczny, udział wzięło 400 nauczycieli.

Rok z Astrid Lindgren – współpraca z Ambasadą Szwedzką w Warszawie, Wielkopolskim Kuratorem Oświaty, IKEA, Polska The Times Głos Wielkopolski, Teatrem Nowym w Poznaniu - projekt całoroczny – udział wzięło ok 1500 uczniów szkół poznańskich i województwa wielkopolskiego i 500 dorosłych – nauczycieli, rodziców, przedstawicieli środowiska lokalnego.

100. lecie urodzin Astrid Lindgren - współpraca z Prezydentem m. Poznania, Wielkopolskim Kuratorem Oświaty, Ambasadą Szwedzką, Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli - projekt całoroczny – udział wzięło 600 uczniów szkół poznania i województwa poznańskiego i 300 nauczycieli z Poznania i województwa wielkopolskiego.

Zespół Fundacji Pomysł na Życie od lat specjalizuje się też w pozyskiwaniu funduszy i pomocy rzeczowych na rzecz realizacji swoich działań. W zespole są doradcy metodyczni ODN, którzy mają bogate doświadczenie w organizowaniu przedsięwzięć o szerokim zasięgu (miasto, powiat, województwo) – konferencji, konkursów, targów edukacyjnych. W zrealizowanych projektach, osiągnięte zostały wszystkie założone rezultaty.