Co Amerykanka może wiedziec o wojnie w Europie?

Okazuje sie, że może dużo! Martha Hall Kelly zadała sobie wiele trudu, by dotrzeć do archiwów skrywających fascynującą historię Caroline Ferriday. Współczesna pisarka odkryła dla nas autentyczną historię życia młodziutkiej dziewczyny, która pomagając w USA francuskim sierotom podczas II Wojny Światowej, natrafia na fakty, w które trudno uwierzyć. To ona wyciągała na światło dzienne przerażające dane dotyczące ekseprymentów medycznych w Ravensbruck. Pomagała po wojnie Polkom, które przeszły piekło obozu i wcale nie miały spokojnego życia, bo trwały w stalinowskim systemie. Tematyka ciężka, ale autorka nie skupia się na krwawych opisach. Ukazuje emocje, namiętności, obawy i nadzieje, które są wspólne dla wszystkich ludzi w każdym czasie.

Najbardziej zaintrygowała mnie postać lekarki (jedynej kobiety lekarki w obozie). Kim trzeba być, żeby zgadzać się na przeprowadzanie na bezbronnych dziewczynkach bezsensownych eksperymentów, które mają za zadanie jedynie wykazać rację polityczną hitlerowca chcącego uniknąć konsekwencji podjęcia złych decyzji? Jak to się stało, że zbrodniarka mogła po kilku latach więzienia wyjść na wolność i prowadzić praktykę lekarską? Autorka zadała sobie niemało trudu, by dogłębnie poznać losy więźniarek Ravensbruck, odwiedziła Niemcy i Polskę, dotarła do dokumentów historycznych.

Książka mądra, napisana z polotem, wciągnęła mnie bardzo.

(fot. https://ksiegarnia.proszynski.pl/product,71735)