Mija 10. rocznica śmierci niezapomnianej Emilii Waśniowskiej - świetnej poetki, dyrektorki Szkoły Podstawowej nr 34 w Poznaniu, nauczycielki, polonistki, koleżanki.

Fundacja Pomysł na Życie zaprasza wszystkich dorosłych, którym bliska była Emilia, na maraton czytania wierszy poetki, który odbędzie się 27 listopada br. w czytelni biblioteki SP 34 na osiedlu Bolesława Śmiałego 107. Będziemy czytać i wspominać.
Wiersze są do dyspozycji w bibliotece szkolnej. Prosimy o potwierdzenie obecności.

Jednak SĄ ludzie niezastąpieni....

Emilia Waśniowska – (20.09.1954 – 26.11.2005)- poetka, prozaik, autorka książek dla dzieci, krytyk literacki, członkini Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Poznanianka, z Wielkopolską związana z dziada pradziada. Była uczennicą II Liceum Ogólnokształcącego im. Heleny Modrzejewskiej i absolwentką filologii polskiej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Polonistykę ukończyła z wyróżnieniem, a jej praca magisterska poświęcona była nie poezji, ale językowi i frazeologii poznańskiego środowiska wojskowego.

Na studiach jednak, jak sama wspomina, pisała „cichaczem”, nie ujawniając się wcale. Zadebiutowała dopiero po uzyskaniu dyplomu, posyłając swe wiersze do Tygodnika Powszechnego.

Dla wykształconej polonistki o poetyckiej duszy nie było pracy. W Urzędzie Zatrudnienia proponowano jej m. in. posadę sekretarki w Zakładach Drobiarskich i informatora na dworcu autobusowym. Doświadczenia zdobywane w poszukiwaniu pracy zaowocowały nagrodzonym reportażem Polonista skończył studia. W końcu na dwa lata znalazła zatrudnienie w Pałacu Kultury, była instruktorem w Ogólnopolskim Ośrodku Sztuki dla Dzieci i Młodzieży.

Do szkoły trafiła przez przypadek i od razu zakochała się w tej pracy. Była nauczycielką języka polskiego w podstawówce i liceum. W roku 1992 wygrała konkurs na dyrektora Szkoły Podstawowej nr 34 w Poznaniu i kapitanem jej załogi była do samego końca.

Od 1980 roku współpracowała ze Świerszczykiem, Misiem i Płomyczkiem. Tam publikowała swoje pierwsze utwory dla dzieci. Debiutem poetyckim Emilii Waśniowskiej był liryczny arkuszPrzychylić ziemi (1983). Wiersze i opowiadania drukowała też w prasie literackiej: Tygodniku Powszechnym, Życiu Literackim, Tygodniku Kulturalnym i Guliwerze, a także w antologiach (Czy pan nie widział rudego chłopca?, Nie wolno rwać szarotek, Księga domu).

Lata dyrektorowania „34” to wyjątkowo twórczy okres jej pisarstwa. Wtedy to powstały: Beskidzkie obrazki, Powrót Wojciecha, Kiedy słychać ptaki, Oswajam strach, Pokochać Babę Jagę.

W najtrudniejszym okresie swojego życia, w czasie choroby, stworzyła niezwykłe, wzruszające liryki dla dorosłych ujęte w tomikNie obrażam się na Boga. Wyróżniono go w Poznańskim PrzeglądzieNowości Wydawniczych Książka Zimy 2003/2004.

Emilia Waśniowska jest autorką ponad stu piosenek dla dzieci, śpiewanych przez zespoły dziecięce, m.in. poznańskie Łejery i szczecińskie Serduszka.

„34” jest dumna z hymnu, jaki napisała poetka dla swojej ukochanej szkoły, do muzyki Zbigniewa Preisnera. Utwory Emilii Waśniowskiej są znane wielu młodym czytelnikom, bowiem publikowane są w podręcznikach do języka polskiego. Poetka bardzo ceniła sobie współpracę z ilustratorami swych książek, z Elżbietą Krygowską – Butlewską, Hanną Grodzką – Nowak, Edwardem Lutczynem, Hanną Józefowską. Na pewno powstałoby ich wiele, bo, jak sama mówiła, znacznie więcej nosiła w głowie.

W 2003 roku autorka była nominowana do Nagrody Prezydenta RP Sztuka Młodym.
W 2010 roku w plebiscycie ogłoszonym przez "Polska The Times. Głos Wielkopolski" Emilia Waśniowska została wybrana Wielkopolanką Stulecia.

Wybrane tomiki wierszy Emilii Waśniowskiej:

• Przychylić ziemi... Arkusz poetycki (1983)

• Kajtek (1986)

• Mili – lili – lawi (1988)

• Przychodzę do Ciebie (1989)

• Beskidzkie obrazki, Wiersze dla niektórych dzieci (1997, 1999)

• Kiedy słychać ptaki (1998)

• Oswajam strach (2001)

• Pokochać Babę Jagę (2002)

• Nie obrażam się na Boga (2004)

• Imię to nie fraszka (2005)

• Pamiątki babuni (2006)