To niesamowite!!   Czy wiecie, że naukowo udowodniono moc czytania?

Zbadano, że czytanie dla przyjemności sprawia, iż mamy lepsze relacje z innymi, redukuje  objawy depresji i ryzyko demencji oraz poprawia samopoczucie w całym życiu. Naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu tym razem skupili się na niezwiązanych z edukacją skutkach ubocznych czytania dla przyjemności. Wykazali, że istnieją mocne dowody przemawiające na korzyść tej formy spędzania wolnego czasu.

Mało tego, z przeprowadzonego badania wynika, że czytanie książek dla przyjemności przez co najmniej trzydzieści minut tygodniowo może pozytywnie odbić się na naszym zadowoleniu z życia.

Naprawdę tak niewiele potrzeba.

Kolejne badania przeprowadzone na całym globie wykazały, jak duże znaczenie odgrywa czytanie rodziców w kształceniu dzieci, poprawie komunikacji rodzic-dziecko, kreowaniu pozytywnych zachowań w rodzicielstwie na późniejszym etapie życia i uwzględnianiu przez młodych  rodziców roli wychowawców.

Raport z badań znajdziecie tu:

czytaj też: